Czy kiedykolwiek miałeś ochotę na słodkie lub tłuste przekąski? Może po ich zjedzeniu zdajesz sobie sprawę, że chcesz więcej i więcej. W niektórych scenariuszach możesz nie lubić innych pokarmów bogatych w składniki odżywcze, które mają mniejsze ilości cukru lub tłuszczu.
Dlaczego to? Czy to możliwe, że cukier zmienia twoje preferencje żywieniowe? Faktycznie jest na to jakiś potencjał.
Nowe badanie, w którym przebadano niewielką grupę osób, wykazało, że niektóre rodzaje przekąsek o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu mogą potencjalnie zmienić sposób działania mózgu danej osoby. U niektórych powoduje to pragnienie i preferowanie produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu.
Chociaż badanie nie jest rozstrzygające, odkrycia sugerują, że tłuste, słodkie pokarmy stymulują układ dopaminowy ludzkiego mózgu. Oznacza to, że tego rodzaju żywność daje konsumentowi poczucie nagrody, co prowadzi go do jeszcze większego pragnienia tego jedzenia, aby wytworzyć więcej dopaminy.
Zanim jednak wyrzucisz swoje wygodne jedzenie lub unikniesz lokalnej wyprzedaży piekarni, pamiętaj, że to badanie obejmowało ograniczoną pulę uczestników. Potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć związek między cukrem, tłuszczem i ludzkim mózgiem.
To powiedziawszy, nasze nawyki żywieniowe prawdopodobnie mają większy wpływ na nasz mózg, niż wcześniej sądziliśmy. Jeśli ciągle sięgasz po słodkie lub tłuste przekąski, być może warto uzupełnić swoją dietę o inne produkty bogate w składniki odżywcze (w tym zdrowe tłuszcze), które odpowiednio zasilą Twoje ciało i mózg.