Marchewki to pyszna i chrupiąca zdrowa przekąska, a od dawna krążyły historie o tym, jak to warzywko może poprawić twój wzrok. Ale powszechny mit na ich temat może powodować drapanie się po głowie: czy jedzenie zbyt dużej ilości marchewek może zmienić kolor skóry na pomarańczowy?
Spożywanie nadmiernej ilości marchewki może spowodować, że Twoja skóra zmieni kolor na żółtawy.
Marchew ma wysoką zawartość inbeta-karotenu, pigmentu roślin, który nadaje im żywy kolor. W rzeczywistości znajduje się w różnych produktach spożywczych, w tym słodkich ziemniakach i dyni piżmowej. W organizmie beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która wzmacnia odporność i poprawia wzrok. Ale kiedy nadużywasz beta-karotenu, może to prowadzić do karotenemii, stanu, który powoduje przebarwienia skóry.
Ten nowy odcień skóry jest zwykle widoczny na dłoniach lub na spodzie stóp, a dzieci są nim bardziej dotknięte niż inne grupy populacji.
Zanim jednak całkowicie zrezygnujesz z marchwi, ten stan nie jest toksyczny ani szkodliwy i może zniknąć! Ograniczając ilość pokarmów beta-karotenowych w diecie, żółty pigment zacznie się zmniejszać.
Zróżnicowana dieta składająca się ze świeżych owoców i warzyw pomoże zapobiec przebarwieniom skóry. Kolejną wskazówką na poprawę ogólnego stanu zdrowia jest dodanie do diety większej ilości błonnika.