Każdy ma swój ulubiony sposób parzenia kawy — przynajmniej jeśli jest kawoszem. Dla wielu jest to francuska prasa. Ta klasyczna i prosta technika parzenia jest ulubioną techniką dzięki możliwości zaparzania pełnej i aromatycznej kawy, ale czy pomijasz ważny krok?
Jeśli nie podgrzewasz swojej francuskiej prasy, możesz po prostu przegapić wyjątkowo gładką filiżankę kawy.
Po co jednak rozgrzewać? Zasadniczo pomaga równomiernie zaparzyć kawę i umożliwia odpowiednią ekstrakcję smaków. Kiedy podgrzejesz francuską prasę, temperatura od początku do końca procesu parzenia pozostanie podobna – gorąca od początku do końca – a kiedy tak się stanie, uzyskasz maksymalny smak. Jeśli twoja francuska kawa prasowa wydawała się słaba w porównaniu z tym, co dostajesz w swojej ulubionej kawiarni, być może dlatego.
Ponadto wstępne podgrzewanie jest proste i prawie nie wydłuży czasu rutynowego parzenia. Jak zwykle podgrzejesz wodę, ale zrobisz trochę więcej. Wlej gorącą wodę do prasy i pozostaw ją na kilka minut. Gdy już usiądzie, wlej wodę i dodaj fusy z kawy, a następnie przejdź do normalnego parzenia.
Jeśli chcesz uzyskać mocniejszą, bardziej aromatyczną filiżankę kawy, odpowiedzią jest wstępne podgrzanie francuskiej prasy. Pamiętaj jednak, aby nie zapomnieć o jeszcze jednym ważnym kroku — mieszaniu.