Nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącej kawy o poranku. Może doprawiasz swoje pół na pół i cukrem. A może waniliowa śmietanka do kawy. Ale jeśli lubisz jedno i drugie, czy śmietanka do kawy i pół na pół to to samo?
Chociaż pół na pół i śmietankę do kawy można stosować zamiennie, ich składniki i smaki sprawiają, że są to dwa odrębne produkty.
Pół na pół składa się z ciężkiej śmietany do ubijania i pełnego mleka. Ma lekką, kremową konsystencję i zwykle zawiera około 10% tłuszczu. Możesz również znaleźć lżejsze wersje, aby był doskonałym zamiennikiem produktów mlecznych w wypiekach.
Tymczasem śmietanka do kawy jest zwykle alternatywą dla mleka, ale może zawierać białko mleka zwane kazeiną, składnik, który nadaje mleku biały kolor. W tym przypadku osoby uczulone na nabiał nadal nie mogą mieć śmietanki do kawy, ale ci, którzy nie tolerują laktozy, mogą. Zabielacze do kawy są również zwykle słodzone syropem kukurydzianym lub innymi aromatami, takimi jak orzech laskowy lub francuska wanilia. Te słodziki nadają śmietance bogatszy smak, który wyróżnia się na tle oryginalnego smaku pół na pół.
Zarówno pół na pół, jak i śmietanka to pyszne dodatki do porannej kawy. Podczas gdy pół na pół to doskonała alternatywa dla mleka, słodki smak śmietanki jest lepszy do płatków owsianych lub innych gorących napojów, takich jak herbata i gorąca czekolada.
Oprócz różnych opcji zabielaczy do kawy, czy zastanawiałeś się kiedyś nad różnicami między kawą a espresso?