Twoja kawa wystygła, ale potrzebujesz dawki kofeiny. Jak większość ludzi, prawdopodobnie udajesz się do kuchenki mikrofalowej, aby szybko się podgrzać. Jednak proces ten sprawia, że smak Twojej kawy jest dziwny i nieświeży, więc czy istnieje lepszy sposób?
Aby uniknąć dziwnego smaku po podgrzaniu, należy powoli podgrzewać kawę na kuchence, a nie w kuchence mikrofalowej.
Kiedy podgrzewasz kawę w kuchence mikrofalowej, szybko zmienia się ona ze schłodzonej na gorącą, co jest zaletą. Jednak szybkie nagrzewanie wpływa na wszystko, od zapachu po smak. Gdy zostaną naruszone, kawa nabierze nieświeżego smaku, przez co będzie znacznie mniej przyjemna do picia.
Rozwiązaniem jest powolne podgrzewanie kawy na kuchence. Ponieważ nie będziesz szokować kawą od schłodzonej do gorącej, zachowa ona swój smak. Sztuką jest umieszczenie go w garnku i rozgrzanie na małym ogniu. Oznacza to nie tylko, że nie musisz ciągle mieszać ani opiekować się dzieckiem, ale także zapobiega poparzeniom. Nikt nie chce przypalonej kawy.
Martwisz się o odgrzanie kawy w pracy bez kuchenki? Nie bądź. Właściwie to nie potrzebujesz. Ponieważ pomysł polega na powolnym podgrzewaniu kawy na niskim poziomie ciepła, wystarczy podgrzewacz do kubków na biurku. Umieść schłodzony kubek na podgrzewaczu i po prostu pozwól mu usiąść. Trzymaj kawę w cieple, a będzie gotowa do picia przez cały dzień.
Niezależnie od tego, czy po prostu powoli popijasz poranną filiżankę kawy, czy też popijasz ją przez cały dzień, podgrzewanie napoju nisko i powoli jest sposobem na ochronę tego pysznego smaku.