Skip to content

Jak zapomnieć o sieci Wi-Fi na iPhonie lub iPadzie?

22 de lipiec de 2021
ifn top 2 650x300 1024x469 1

Domyślnie urządzenia z systemem iOS pamiętają sieci Wi-Finetworks, do których dołączyłeś w przeszłości, i będą próbowały automatycznie połączyć się ponownie w przyszłości. Ta funkcja jest bardzo przydatna przez większość czasu, ale czasami może być uciążliwa. Na szczęście łatwo jest sprawić, by iOS zapomniał o określonych sieciach Wi-Fine.

Wielu z nas mieszka i pracuje w miejscach, w których jest tylko jedna sieć Wi-Finet, z której naprawdę korzystasz. A jeśli nigdy nie dołączysz do żadnej innej dostępnej sieci w danej lokalizacji, zapomnienie sieci przez urządzenie z systemem iOS nie będzie dla Ciebie zbyt przydatne. Jeśli jednak kiedykolwiek łączyłeś się z Wi-Fior sąsiada, korzystając z sieci zapasowej w pracy (lub nawet jeśli masz wiele sieci w dużym domu), prawdopodobnie po fakcie zostałeś automatycznie połączony z niewłaściwą siecią.

Gdy w jednym miejscu dostępnych jest wiele sieci Wi-Finet, system iOS zwykle stosuje nazwę SSID dowolnej sieci w kolejności alfabetycznej – nawet jeśli sygnał sieci jest słabszy. (Więc dodatkowa wskazówka: jeśli masz dostęp administratora do jednej z tych sieci, powinieneś zmienić nazwę tej sieci, aby była najpierw alfabetycznie.) Jeśli zamiast tego chcesz, aby iOS zapomniał o tych innych sieciach, oto jak to zrobić.

W aplikacji Ustawienia dotknij Wi-Fi, aby wyświetlić dostępne sieci.

1626953668 13 Jak zapomniec o sieci Wi Fi na iPhonie lub iPadzie

Na liście sieci znajdź sieć, którą iOS ma zapomnieć, a następnie naciśnij przycisk Informacje po jej prawej stronie.

1626953668 926 Jak zapomniec o sieci Wi Fi na iPhonie lub iPadzie

Dotknij „Zapomnij o tej sieci”.

1626953668 307 Jak zapomniec o sieci Wi Fi na iPhonie lub iPadzie

W polu potwierdzenia dotknij Zapomnij.

1626953668 840 Jak zapomniec o sieci Wi Fi na iPhonie lub iPadzie

I to wszystko, co musisz zrobić. Gdy system iOS zapomni o sieci Wi-Fi, system iOS nie będzie już automatycznie łączyć się z tą siecią. Jednak sieć nadal będzie widoczna na twojej liście. Możesz dotknąć go w dowolnym momencie, aby ponownie dołączyć do sieci, ale będziesz musiał ponownie podać hasło, jeśli jest to sieć zabezpieczona. Pamiętaj tylko, że po ponownym dołączeniu do sieci iOS zacznie automatycznie do niej dołączać i będziesz musiał ponownie o tym zapomnieć, aby to zatrzymać.

Czy ten post był pomocny?