Skip to content

Jak znaleźć najświeższą mrożoną rybę w sklepie spożywczym – LifeSavvy

26 de kwiecień de 2022
e3bc26be

Większość z nas ma misję, aby w sklepie spożywczym uzyskać jak największy zwrot z każdej zainwestowanej złotówki. Czasami oznacza to wybór mrożonego, a nie świeżego, co często obejmuje mięso. Jeśli lubisz ryby, jest jeden sposób, aby upewnić się, że mrożonki są tak świeże, jak to tylko możliwe.

Kupując ryby mrożone, należy zwracać uwagę na dwie różne etykiety: „mrożone na morzu” i „indywidualnie szybko mrożone”. Oba opisują, w jaki sposób ryba została zamrożona przed dostarczeniem do sklepu spożywczego.

Pierwsza metoda, zamrożona na morzu, oznacza dokładnie to, co brzmi. Złapana ryba jest natychmiast filetowana i zamrażana na łodzi. Etykiety z tym znacznikiem są w stanie lepiej zachować świeżość, ponieważ nie są przywracane, rozmrażane i ponownie przetwarzane, jak opcje oznaczone jako „wcześniej zamrożone”.

Druga metoda to indywidualne szybkie mrożenie, dzięki której ryby i owoce morza są szybko mrożone w pojedynczych jednostkach w ciągu kilku minut lub godzin. Podobnie jak w metodzie FAS, w procesie IQF ryba jest najpierw filetowana, ale zamiast natychmiastowego zamrażania, umieszcza się ją w warstwie wody, aby zachować jej świeżość. Następnie jest zamrożony.

Obie te metody pomagają rybom i skorupiakom zachować ten „świeżo złowiony” smak i konsystencję. Dlatego następnym razem, gdy będziesz chciał zaoszczędzić trochę gotówki, kupując mrożonki, sprawdź dokładnie te etykiety.

Czy ten post był pomocny?