Skip to content

Jaka jest różnica między cydrem jabłkowym a sokiem jabłkowym?

18 de październik de 2022

Szklana butelka cydru jabłkowego otoczona jest jabłkami.

Czy to jabłkowy cydr czy sok jabłkowy, to tylko jabłka, prawda? Dlaczego więc te dwa smaki różnią się? Jak się okazuje, te dwa jesienne drinki sąbardzo podobne, ale jest jeden ważny sposób, w jaki się różnią.

Sok jabłkowy i cydr jabłkowy różnią się od siebie ze względu na stopień przetworzenia, jaki każdy z nich otrzymuje.

Zapewne cydr jabłkowy jest dla wielu bardziej jesiennym napojem, ale to nie dlatego, że zawiera specjalne jesienne przyprawy lub dodatkowe składniki. To dlatego, że napój jest czystym, niefiltrowanym sokiem jabłkowym, który nie przeszedł procesu pasteryzacji, aby był gładki i słodki.

Jaka jest roznica miedzy cydrem jablkowym a sokiem jablkowym

Podczas robienia cydru jabłka są myte, krojone i macerowane do postaci zacieru przypominającego mus jabłkowy. Zacier jest następnie owijany w tkaninę i umieszczany na stojakach, gdzie prasa jest używana do wyciskania (lub wyciskania) soku z zacieru. Oznacza to, że w trakcie procesu pojawia się pewna ilość osadu, dzięki czemu cydr ma mniej mętny wygląd. Następnie jest butelkowany i sprzedawany – szybko jednak, ponieważ ma krótki okres przydatności do spożycia z powodu braku przetwarzania.

Jeśli chodzi o sok jabłkowy, proces nie jest odmienny. Jabłka są myte, krojone i tłuczone. Następnie są prasowane jak cydr. Jednak końcowy sok jest poddawany procesowi filtracji w celu usunięcia wszelkich ciał stałych lub osadów, a następnie pasteryzowany w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Daje to gładkie, słodkie wrażenia, jakich oczekujesz.

Następnym razem, gdy będziesz w nastroju na cydr, będziesz wiedział, że pijesz czysty, pyszny sok jabłkowy.

Czy ten post był pomocny?