Skip to content

Uzyskaj lepszą parzoną kawę dzięki temu prostemu hackowi – LifeSavvy

1 de marzec de 2023

Filiżanka kawy stoi przed dzbankiem do kawy.

Wszyscy uwielbiamy zapach świeżej kawy parzonej rano (i po południu… i tak, czasem wieczorem w naprawdę poniedziałkowy dzień pracy), ale czy nasza nadmierna chęć na kubek pełen płynnej energii może zrujnować jakość kawy?

Aby uzyskać lepiej smakującą parzoną kawę, nie nalewaj pierwszej filiżanki, dopóki cały dzbanek nie zakończy parzenia.

Oto herbata (lub kawa): pierwsze krople ze świeżo zaparzonego dzbanka kawy przelewowej są wyraźnie mocniejsze niż ostatnie. Oznacza to, że wypicie kubka pełnego kawy na początku cyklu ekspresu przelewowego sprawi, że reszta dzbanka będzie słaba i rozczarowująca. Dostajesz jeden potężny kubek naparu i zostawiasz resztę wodnistego bałaganu.

Uzyskaj lepsza parzona kawe dzieki temu prostemu hackowi – LifeSavvy

Eksperci twierdzą, że kawa kapiąca na początku cyklu ekspresu jest ośmiokrotnie bardziej skoncentrowana niż krople końcowe. Oznacza to, że pierwsza kawa jest dwa razy bardziej skoncentrowana w porównaniu z dzbankiem kawy, który pozwoli jej zaparzyć z pełnym potencjałem. Kiedy usuniesz ten pierwszy kubek, zrujnujesz cały garnek. Jeśli po prostu nie lubisz naprawdę mocnej kawy i nie masz nic przeciwko pozostawieniu resztek przyjaciołom, spróbuj wykazać się cierpliwością.

Jeśli chcesz wydobyć więcej ze swojej fasoli I napij się więcej pysznej kawy, a następnie daj swojemu naparowi trochę miejsca rano. Zagwarantuj sobie lepszą kawę każdego ranka, pozwalając ekspresowi przelewowemu wykonać swoją pracę: zaparzyć pyszny, pełny dzbanek kawy we własnym czasie, bez przerw.

Czy ten post był pomocny?