Twoja kawa zaczyna dziwnie smakować i wydobywa się z niej dziwny zapach spalenizny. Nie, nie potrzebujesz nowej doniczki, ale prawdopodobnie musisz ją wyczyścić.
W rzeczywistości dzbanek do kawy należy czyścić codziennie, a co miesiąc dokładnie go czyścić.
Teraz wiemy, że codzienne sprzątanie brzmi jak dużo, zwłaszcza gdy próbujesz tylko wprowadzić kofeinę i zabrać się do pracy. Jednak nie mówimy o pełnym szorowaniu. Następnie wyjmij i wypłucz kosz do parzenia, wytrzyj pokrywkę i wyczyść dzbanek.
Jeśli chodzi o głębsze czyszczenie, powinieneś je przeprowadzać co miesiąc. Twój ekspres do kawy może zawierać nieprzyjemne rzeczy. W zbiorniku mogą rosnąć drożdże i pleśń, a w jego wnętrzu może gromadzić się kamień, zmieniając smak kawy.
Chociaż głębokie czyszczenie może wydawać się pracochłonne, tak nie jest. Możesz to zrobić za pomocą procesu zwanego usuwaniem kamienia.
Dodaj równe części wody i octu do zbiornika garnka i uruchom cykl parzenia. Po zakończeniu powtórz ten krok. Wyczyść zdejmowane części, takie jak kosz na napar i dzbanek, a następnie zmontuj ekspres. Na koniec będziesz chciał uruchomić kilka cykli czystej wody, aby usunąć jakikolwiek posmak octu.
Upewniając się, że Twój ekspres do kawy jest czysty, możesz uzyskać najlepszy możliwy napar, a czy nie tego chcą wszyscy miłośnicy kawy?