Skip to content

Czy rodzaj używanej wody ma znaczenie podczas parzenia kawy? – LifeSavvy

22 de czerwiec de 2023

Filiżanka kawy stoi obok przelewowego ekspresu do kawy.

Jeśli nie możesz przeżyć bez porannej filiżanki kawy, prawdopodobnie napełniasz swój czajnik elektryczny lub ekspres przelewowy wodą z kranu i naciskasz „napar”. Ale czy wiesz, że wybór wody może wpływać na smak kawy?

Nie trzeba być kawowym snobem, aby zauważyć różnicę. Rodzaj używanej wody ma absolutne znaczenie podczas parzenia kawy. Podczas parzenia w domu powinieneś używać przefiltrowanej wody.

Dlaczego to ma znaczenie? Czyż każda woda nie smakuje tak samo? Niekoniecznie.

Istnieją „eksperci” od wody, którzy potrafią dostrzec nawet najbardziej subtelne niuanse w różnych rodzajach wody. Zwykle ma to związek z zawartością minerałów. Twarda woda o większej zawartości minerałów może osłabić smak i aromat kawy.

Czy rodzaj uzywanej wody ma znaczenie podczas parzenia kawy –

Nawet jeśli masz w domu zmiękczacz wody, nadal możesz odczuwać wyższy poziom minerałów w wodzie niż w przypadku wody filtrowanej.

Rozważ zakup własnego dzbanka filtrującego lub używanie wody butelkowanej do parzenia kawy. Możesz myśleć, że nie będzie to miało większego znaczenia, ale spróbuj porównać. Używając przefiltrowanej wody, zwłaszcza filtra z węglem aktywnym, uzyskasz filiżankę kawy o lepszym smaku.

W rzeczywistości będzie smakować bardziej jak…Kawa.

Jeśli szukasz łatwego sposobu na zrobienie lepszego naparu, zmiana wody może być sztuczką.

Czy ten post był pomocny?